Water-balans-berekening

De water balans berekening wordt gedaan volgens de Langlier methode. Langlier index calculatietabel (onder) kan worden gebruikt om te controleren of het zwemwater in balans is. Om deze controle uit te voeren heeft u een aantal metingen nodig waaronder: pH, water temperatuur, calcium hardheid en totale alkaliniteit.

Gebruik deze waarden om de corresponderende factoren uit te lezen via onderstaande tabel en voer daarna de Langlier index berekening uit.

Maak een optelsom van pH, TF, HF en AF. Haal van dit totaal 12.1 af om de uiteindelijke Langlier index te verkrijgen.

Bijvoorbeeld: stel een zwembad heeft de volgende waarden pH=7.4 Temperatuur = 24°C Calcium hardheid= 200 ppm en de totale alkaliniteit is 100 ppm.

Begin met pH +7.4
Plus TF +0.6
Plus HF +1.9
Plus AF +2.0
Min (K=12.1) -12.1

De Langlier index is -0.2

Als het resultaat tussen -0.2 en +0.2 ligt is het zwemwater in balans. Als het resultaat lager is dan -0.2 is het water oxiderend (kalk-agressief). Is het resultaat hoger dan +0.2 dan is het water kalkvormend (kalk-afzetting). Dit kan extra aanslag op te cel veroorzaken.

Om water dat kalk-agressief is te corrigeren moet de totale alkaliniteit worden verhoogd door toevoeging van de aanbevolen hoeveelheid Alkaliniteit Plus (TA+)

Om kalkvormend water te corrigeren moet de totale alkaliniteit worden verlaagd door de pH waarde 2x per week te corrigeren totdat deze stabiel blijft. Dit kan worden bereikt door de toevoeging van de aanbevolen hoeveelheid pH-min.

Het ideale water dat in balans is heeft een temperatuur van 15-30°C, calcium nivo van 150-250 ppm (8° - 14° dH) en een Alkaliniteit nivo van 100-150 ppm tevens:

Voor gemetselde/natuurstenen zwembaden:
totale alkaliniteit > 150 ppm.
pH 7.4-7.8
Cyanuurzuur nivo 30-50 ppm.

Voor polyester, kunststof(liner) en geschilderde zwembaden:
pH 7.2-7.6
Cyanuurzuur nivo 30-50 ppm.

Milieuvriendlijke producten


Bel mij terug

Voer uw nummer in en wij bellen u z.s.m. terug!